måndag 14 juni 2010

Byggbestämmelser

Införande av Sveriges byggbestämmelser år 2008 på Åland är enligt vår mening helt fel av juridiska orsaker och utav den anledningen att Landskapet Åland inte äger någon behörighet på rättsområdet i Finland.
Åland har heller inte behörighet att föreskriva andra standarder än de som gäller i Finland, enligt Självstyrelselagen § 27/19.
Det har man för avsikt att göra enligt vår mening därför att Boverkets byggregler och Finlands byggbestämmelser anger olika standarder. Tänker man med berått mod bryta mot egen lag?
Självstyrelselagen för Åland är ju den grundpelare som bär upp självstyrelsen. Den sista som skulle kränka den lagen är väl Landskapet Åland. Behöver inte Åland följa Självstyrelselagen är det väl bäst att slopa den.Vi vill väl inte ha anarki på Åland?
Vi har svårt att seriöst lita på den lagberedning som skett. Var Ålands Lagting kunniga och medvetna om vad man röstade på? Man borde hört med utomstående, neutrala och lagkunniga jurister innan beslut togs.
Har man noga läst och förstått innehållet i Högsta Domstolens utlåtande?
Man måste nu i detalj jämföra varje konstruktion som svenska byggregler anger för att se om det överensstämmer med Finlands lag och rätt. Ändrar man inte konstruktionen att överensstämma med Finlands byggbestämmelser, ja då bryter man mot Självstyrelselagen.
Kör man Boverkets byggregler rakt av så ändrar man finsk standard och gör lagbrott. Har man tänkt att detta skulle kunna göras i smyg?
Vilken myndighet som skall övervaka att lagbrott inte sker i byggskedet, det har vi inte fått reda på. Vilka kostnader blir det för denna extra kontroll? Det bör ju vara externa statliga kontrollanter som är anställda på heltid vid varje bygge.
En eventuell domstolsrättegång kommer ju obarmhärtigt att avslöja ett övertramp och åländska byggare ligger då risigt till. Inte ens omedveten ändring av en konstruktion kan ge eftergift.
Ett extra arbete som övergår i kaos ganska snart, det hade nog varit enklare att hålla sig till Finlands byggbestämmelser.
Finlands Byggbestämmelsesamling är tätt sammanflätad med finsk lagstiftning vilket svenska Boverkets byggregler inte är.
Att man ville byta till svenska byggregler pga språket är ljug, Finlands byggbestämmelse-samling finns på svenska språket varför det inte kan vara en språkfråga, antagligen en självstyrelsepolitisk fråga.
Troligen var det extrema politiska strävanden som fick lagtinget ”övertygade”. Det sitter säkert ett antal personer och gnuggar händerna över hur lätt det gick att ”övertyga” lagtinget.
Man undrar om lagtinget är ett knapptryckarkompani som inte tänker självständigt utan låter sig fösas som en fårskock. Vi anser att man inte beslutat för det allmännas intressen utan böjt sig för särintressen.
Den åländska byggbranschen lever i fortsättningen under stor rättslig otrygghet och i ett juridiskt vakuum enligt vår bedömning.
Lagtingets beslut har skapat närmast en oligarkisk situation för den åländska byggbranschen.
Finländska byggföretag får svårt att tävla om entreprenader på Åland pga att inte få arbeta med finska byggbestämmelser och rikssvenska har svårigheter pga. näringsrätten.
Vi får se vad EU har att säga om det.
Vi har ansett oss tvungna att lägga ner vår verksamhet pga. det skedda i den rättsosäkerhet i byggbranschen som nu råder på Åland. Vi har ingenting emot svenska byggbestämmelser men det måste vara rättssäkert och lagligt på Åland.
Vi har börjat tvivla på att Åland har kunnande och förmåga för lagstiftning som är i samklang med rättsordningen på västra halvklotet.
Byggbestämmelser kommer säkert att harmoniseras inom EU.
Varför kunde inte Åland vänta till dess, då skulle man fått full laglig säkerhet.

Lagtingets beslut måste tyvärr överprövas i EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar