måndag 14 juni 2010

Sjukhusen i Finland

Bläcket hann ej torka efter min insändare om skolornas miljö i Sverige så kommer nästa skrämmande rapport från Arbetsmiljöverket i Finland att det finns omfattande mögelproblem på landets alla centralsjukhus.
I Karleby i Österbotten har man väckt talan i domstol därför att fyra anställda har blivit sjuka av mögel.
En arbetsgrupp konstaterar att det i Finland inte finns kompetens när det gäller att bygga om och renovera sjukhusfastigheter.
Ombyggnader beräknas kosta oss skattebetalare 400 miljoner euro.

Nog är det väl själva f.. att myndigheter och politiker är så flata att man inte kan rätta till byggbranschen så att vi får friska byggnader.
Finns det inte några rejäla människor i detta land som kan ta itu med problemen.
Valda politiker är så rädda att inte bli omvalda så att saken får bero, är det så?
Dom här problemena har ju funnits nu i minst 25 – 30 års tid så nog har man haft tid på sig att rätta till dom.
Finland har ju många bra forskare på byggnadsteknik som forskar för våra skattepengar och jag undrar hur många av dom som försöker lösa husmögel-problematiken idag.
Det gäller att hitta på andra nya konstruktionslösningar där man klarar av att ta hand om fukten i konstruktionerna så att den inte utvecklas till mögel.
Jag kan påminna mig om att när man föreslagit nya konstruktioner tidigare så har byggbranschen satt igång med en kakafoni av ramaskri att det blir så dyrt att bygga så att ingen har råd att bo.
Man måste fråga sig om vi har råd att bo i dagens byggnader med risk för allergier och lungproblem som följd.
Man räknar ju i de flesta fall med dom fördyringar som direkta byggkostnaderna förorsakar men glömmer bort det mänskliga lidande som individer utsätts för. Och som vi skattebetalare får betala för vård av de människor som drabbas.
Nog måste ju tänkande människor i det här landet förstå dessa problem och man har ju varit medvetna länge om detta. Men ingen tar tag i problemet, det borde bildas nationella påtryckarföreningar för att statsmakten, myndigheter och politiker skall få ändan ur vagnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar