måndag 14 juni 2010

Husmögel

Finlands regering har äntligen vaknat och uppmärksammat husmögelproblemet i vårt land.
Bostadsministern har i riksdagen sagt att vartannat hus i Finland har fuktskador.
Man har anslagit pengar för detta, våra skattepengar!
Nu hävdar landets bostadsminister att anslaget bara skall gälla för statens husbestånd.
För privatägda hus hävdas att husägaren skall stå för kostnaderna själv, alltså fastighetsbolag och egnahemsägare. Statsekreterare Raimo Sailas har dock konstaterat att problemet är övermäktigt för husägarna och att staten måste träda till.

Att börja reparera mögelskador i hus är i och för sig bra men det är bara att angripa symptomen. Man måste också angripa byggsystemet varför det uppstår mögel.
Det är säkert bättre att förebygga i byggandet så att husmögel inte uppstår.

Men, skall då de byggaktörer som byggt huset få vara med och ge anbud på mögelsanering i de fastigheter som de själva byggt. Borde de inte vara skyldiga att själva rätta till de fel de gjort när de byggde huset. Skall staten dvs. vi skattebetalare ställa upp med pengar för att rätta till de fel som gjorts av byggaktörerna. Det är ju en form av socialisering att staten skall gå in i byggbranschen.
I Sverige vägrar den borgerliga regeringen att staten (skattebetalarna) skall ta över det som privata aktörer ställt till med.

Byggbranschen är helt fel uppbyggd. Den måste organiseras om helt och hållet. Är det rätt att den firma som ger billigaste anbud på en byggnadsentreprenad skall få jobbet. Så är det ju inte i andra branscher. En Lada-bil är ju billigare än en Mercedes men har sämre kvalitet, kan man förmoda. Egentligen skulle det dyraste anbudet vinna för att byggherren skulle försäkra sig om den bästa kvaliteten på huset.
Nu är det så att byggnadsentreprenörer och samtliga planerare av huset drar sig ur ansvar för
husets fortsatta bestånd två år efter nybyggets färdigställande, vid två-årsbesiktningen.
Visserligen finns teoretiskt ett tioårsansvar men det är så svårt att bevisa orsaken till fel varför detta aldrig åberopas.
Nej, byggbranschen måste totalsaneras, den kan inte fortsätta som nu med fara för människors hälsa.
Byggkommitteér och entreprenörer skall vara ekonomiskt ansvariga för husets bestånd i
20-30 år. Inte skall vi skattebetalare vara tvungna att gå in och sanera för att folkhälsan skall bibehållas. Mögel i hus förorsakar sjukdom hos människan.
Det måste tas in i strafflagen att ansvariga straffas om man bygger så att mögel uppstår.
Byggnadsfusk bestraffas i andra länder tex. Sydkorea, Israel, Turkiet mfl.
Tills nu har dock inte byggnadsentreprenörernas företrädare visat så stort intresse för att rätta till mögelhusbyggandet. Entreprenörskap tycks handla mera om att tjäna pengar än att bygga friska hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar