måndag 14 juni 2010

Takras

I Dagens Nyheter skriver tekn.dr Per-Erik Petersson vid Sveriges Tekniska Forsknings-
institut att senaste vinters takras på olika byggnader runtom i Sverige beror på dåligt utbildade byggare. Det skedde 150 takras i Sverige vintern 2009-2010.
Han konstaterar att byggnormerna nog är tillräckliga men att slarv, okunskap, dålig kontroll och dylikt är huvudorsaken till takkollapser.
Det system som infördes på nittiotalet i Sverige som baserade byggandet på egenkontroll och att byggherren har hela ansvaret för byggnadens kvalitet. Uppenbarligen har detta system inte fallit väl ut. Tillsynen av byggandet måste skärpas och Boverket har fått i uppdrag att ändra till ett säkrare system.
Jag tror att byggbranschen måste auktoriseras dvs man måste bevisa vissa grundläggande kunskaper för att få bygga. Man måste också kunna lägga ett visst kapital i pant som skall täcka skador tex som i resebranschen.
Takrasen är ett av flera misslyckanden inom byggsektorn under de senaste åren. Ett annat exempel är enskiktstätade rappade fasader som nyligen dömts ut som helt otillförlitligt vad gäller fukt och mögelsäkerhet. Misstaget kommer att föra med sig kostnader i miljardklassen som drabbar byggare, förvaltare och boende.
Nog är det verkligt skrämmande att sånt här kan ske i ett tekniskt utvecklat land som Sverige.
Myndigheterna räcker inte till, det måste upp till riksdagsnivå för ändringar.
Något radikalt måste göras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar