måndag 14 juni 2010

Lågenergihus

Är lågenergihus mögelbomber? Ja så skriver Tekniikka & Talous (Teknik och Ekonomi).
I en artikel i tidningen den 14.11.2008 skriver man att så kan vara fallet.
Tidningen refererar till en undersökning som Tammerfors tekniska forskningsinstitut har gjort på uppdrag av Miljöministeriet. Miljöministeriet har ju för avsikt att skärpa bestämmelserna
och isolera husen mera för att spara energi. Allt enligt EU förordningar.

Forskningsinstitutet med professor Ralf Lindberg och assisstent Juha Vinha har vid beräkningar och prover kunnat konstatera att ju mera isolering man sätter i konstruktionerna gör att de yttre delarna förblir kalla och risken ökar för att fukt stannar inne i konstruktionen och kondenserar och kan då utveckla mögel.

Det känns oerhört skönt att få bekräftat det som jag hävdat i artiklar nu under många år nämligen att ju mera isolering man sätter ju större är risken att fukt stannar i konstruktionen som kan utveckla fukt/mögel.
Jag har hävdat detta helt utan vetenskaplig bevisning. För mig känns resultatet självklart med erfarenhet från byggbranschen under ett helt liv.

Hustillverkarnas intresseorganisation PTT protesterar mot skärpta bestämmelser och anger att byggkostnaderna kommer att öka med upptill 10 %.
Då har man troligen enbart räknat med material och arbete. Skulle man inrymma de faror folkhälsan löper genom kostnader för allergisjukdomar som alstras vid dålig inomhusmiljö så skulle byggkostnader för samhället bli betydligt större.

Det är mycket vältänkt att försöka spara energi men medaljen har alltid en baksida.
För att undvika att folkhälsan hotas genom att allergierna ökar så måste myndigheterna utveckla helt nya konstruktioner, då torde byggkostnaderna öka med 100 %.
Man borde lägga resurserna på att vårt lands främsta forskare inom byggteknik tar fram helt nya luftade konstruktioner så att varm fuktig luft transporteras ut från konstruktionerna innan den kondenserar. Konstruktioner som aldrig hittills prövats i Nordens kalla klimat.

Lågenergihus kan vara acceptabelt och fungera tex. i Tyskland där man har ett annat klimat än vad vi har i norden.
Vi har ju nyligen konstaterat att fasader med sk. enstegstätning, rappning direkt på isoleringen utan luftspalt, har mycket större risker i Norden men går bra i Tyskland. (jmfr Hammarby sjöstad i Stockholm)
Vi kan inte följa EU regler som är bra för sydligare länder. I norden måste vi ha andra regler. Kan EU acceptera differentierade regler?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar