måndag 14 juni 2010

Snövinter

Tittade på programmet ”fuskbyggarna” i Sveriges tv . Jag kan instämma med allt i programmet. Jag har under hela det yrkesverksamma livet haft insyn i byggbranschen
från insidan varför jag torde ha en viss kunskap.
Denna vinter har med önskvärd tydlighet visat vad byggbranschen går för. Otaliga byggnader har störtat in både i Sverige och på fastlandet. Vi har haft en helt vanlig snövinter och ca 110 tak på hallar har rasat i Sverige något mindre i Finland.
Ingen vettig människa kan väl förneka att det är något som är på tok i branschen. Vi bor ju i Norden och är medvetna om att det kan bli vinter med snö. Därför måste husen byggas så att dom håller för snötyngder.
Vad är det då som är fel? Är det en skojeribransch?
Jag anser att det är fel hela vägen man kör i gamla spår sedan urminnes tider. Man har inte kraft att förnya sig, man är stockkonservativ i branschen. Såsom byggnationen utvecklats med stora hallar och stora spännvidder så kör man i stort sett med samma normer.
Jag har upplevt många förslag till förbättringar från myndigheterna men varje gång har arbestgivarna i byggbranschen skrikigt i högan sky att det blir för dyrt och att det inte går att sälja fastigheter om man förstärker konstruktionerna. Det har då förfallit för det mesta.

Vem är då skyldig till att det spårat ur?
Byggherren dvs den som vill bygga sig ett hus är i juridisk mening mest ansvarig att se till så han får ett hållbart hus.
Myndigheten är ansvarig för att standarder inte förändrats i den takt som samhälls-utvecklingen fortskridit. Är föreskrifter och normer inte dimensionerade för huset är det mycket illa.
Konstruktören har ett mycket stort ansvar men vad jag vet så sker ingen externkontroll av konstruktionerna vilket borde ske för säkerhetens skull. Åtminstone två separata individer bör räkna på samma uppgift. En enskild konstruktör kan ju göra ett räknefel eller ritfel som kan få förödande konskevenser.
Entreprenörens roll i säkerhetsarbetet är mycket svårtolkat. Jag har tidigare framhållit att det är fel på upphandlingen av byggnationerna. Som det sker nu så inbegär man offerter och i de flesta fall antager man det billigaste anbudet. Det är ju känt sedan länge att billigt och bra går inte ihop. Jag hänvisar till den gamla slogan om Mercedes och Lada bilar. Nog tycker jag att man får bättre kvalitet om man köper den dyrare. Så gör man inte i byggbranschen, man har inte förmåga att förändra systemet. Jag har under årens lopp hört entreprenörerna säga att dom bygger enligt ritningar och handlingar så dom är skuldfria. Det är kanske där vi har felet, alla måste nog ta ansvar. Det kan mycket väl uppstå frestelse att spara in på detaljer som ger inbesparingar av pengar. Det kan behövas om man lämnat in billigaste anbudet. Ser inte kontrollanten det så…
Kontrollanten har en mycket avgörande roll i bygget om han/hon har kunskaperna vill säga.
Jag har tjänstgjort som kontrollant och försökt ändra på saker utan att få gehör. Det är mycket märkligt om man föreslår något så håller entreprenörer ihop som lera och långhalm, man har utvecklats till ett medeltida skrå där ingen kan rubba cirklarna.
Ansvariga måste åtalas och dömas för vårdslöshet, för inkompetens går väl inte att åtala.
I Israel åtalades och dömdes ansvariga när ett golv med flera hundra gäster störtade in och många omkom. I Sydkorea samma sak dömdes byggherren till långa fängelsestraff.
Men så sker inte i Norden, vi har ju ett rättssamhälle gunås. Nog skulle det väl vara läge att åtala de ansvariga för de tak som störtat in i vinter.
Och vem borde åtalas, ja enligt min mening alla inblandade; byggherren, konstruktören, byggentreprenören, projektledaren, kontrollanten och från myndigheternas sida ansvariga politiker, myndigheten som gett ut byggregler, byggnadsnämnderna mm.

Man måste hitta andra system för upphandling. Man måste ändra standarder så att dom håller på vintern. Detta kostar mera pengar att framställa byggnader men det måste det få göra, inte kan vi ha ett system där byggnader rasar ihop fastän vi inte har jordbävningar i Norden.

Det är inte längre en fråga om byggnadernas kvalitet. Pengahunger och profit går i första rummet.
Ta bara det här med fuktskador i byggnader, Arbetsmiljöverket i Finland har konstaterat att
50 % av byggnaderna i Finland har fuktskador. Hälften av dessa så grava att dom är hälsovådliga. Och min åsikt är att problemen kommer att växa med passivhusens tillkomst.
Och myndigheterna sover.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar