måndag 14 juni 2010

Platsar Åland i EU

Såhär sade Jean Monnet på 50-talet vid Kol- och Stålunionens grundande ”Syftet är inte att föra samman nationer utan att föra samman människor. Han menade nog att man inte skall sträva efter egoism och splittring.

De åländska undantagen hembygdsrätt, näringsrätt, jordförvärvsrätt och demilitarisering går enligt min mening stick i stäv med europatanken och de fyra grundläggande friheterna för EU medborgare.
FÖRSTA FRIHETEN är att personer fritt kan röra sig och bosätta sig var man vill inom Europa.
Detta är inte en frihet på Åland eftersom man måste ha hembygdsrätt för att bosätta sig och förvärva mark. Att inte få överlåta aktier i ett bolag som vill förvärva mark stöter på motstånd inom EU. I västvärlden är ju aktiehandel en grundpelare. Att köpa aktier i ett bostadsbolag för att generera en förmögenhet i framtiden är ju legalt i västvärlden.
ANDRA FRIHETEN är att varor fritt skall kunna röra sig inom EU. Detta går inte för sig på Åland med skattegräns genom Ålandsprotokollet, näringsrätt osv.
TREDJE FRIHETEN är att tjänster skall kunna utföras fritt inom Europa. Här är näringsrätten ett hinder.
FJÄRDE FRIHETEN är att kapital skall kunna röra sig fritt inom Europa. Där är väl Åland inte ett undantag. Det är dock bara ett fåtal personer av samhällspopulationen som kan föra undan kapital till skatteparadis.
Jag till exempel har inget kapital som jag kan flytta, och kan inte undanhålla några skatter.
I Sverige har nu skattemyndigheterna konstaterat att ca 400 miljarder kronor hittats i skatteparadis som hittills varit dolda och obeskattade i hemlandet.

Det är troligen bara en tidsfråga innan Finland är med i Nato, som av många betraktas som en aggressiv militärallians. Det pratas i riksdagen numera om att Finland skall ansluta sig under nästa mandatperiod. Begränsningarna i demilitariseringen för Åland är ett hinder. Dom kriterier som framtvingade demilitarisering för Åland är ju helt borta idag. Etthundrafemtioåriga överenskommelser på gulnade papper väger nog lätt om Nato vill ha en marinbas på Åland för att militärt stänga av Finska viken och Bottniska viken, om Finland är med i Nato.
Ryssland anser att Natos nuvarande läge är så farligt att man antagit en ny militärdoktrin. Kommer Finland med i Nato så uppfattas det i Ryssland säkert som ett utökat militärt hot med Nato precis i gränsen mellan länderna. Gasledningen i Östersjön kan också kan ge upphov till militära kriser. Vi ser nu att västmakterna (Nato) anordnar en jättemanöver i höst runt Åland i fredstid. Vad skall då ske i ett skarpt läge.
Jag tror att med ett Finland med i NATO så kommer kärnvapen att stationeras här.
Jag tror att demilitariseringen för Åland kommer att upplösas, det ligger inte i Ålands makt att bestämma om det. Inget avtal har varat för evigt. Vi har till exempel inga avtal kvar från det att Djingis Kahn omkring 1200 härjade i norra Europa.
Vill inte Åland vara med och solidariskt försvara Europas folk med vapenmakt, eller väntar man sig att andra skall ta på sig rollen?

Kommer inte Monnets drömmar på skam på Åland?
Hemska tanke, är Åland med i EU bara för att få bidrag till bönderna av våra surt förvärvade skattepengar.
På vilket sätt deltager Åland i Finlands EU avgift?
Man kan tycka att Åland bara vill tillskansa sig rättigheterna men inte deltaga i skyldig-heterna inom EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar