måndag 14 juni 2010

Skyddsrum

Med förvåning har jag tagit del av Ålands Lagtings beslut att få dispens från plikten att bygga skyddsrum i anslutning till nybyggnation.
Vad är avsikten med detta?
Detta anser jag oförnuftigt, vi kommer att behöva skyddsrum framöver. Farorna ligger närmast i att ett kärnkraftverk i Forsmark eller Olkiluoto havererar och om vinden då blåser över Åland. Vi behöver då ett tillfälligt skydd tills vi kan fara härifrån till någon anvisad plats, var det Kauhajoki som anvisats?
Den som har andra världskriget i färskt minne tror nog att världen runtom oss inte är stabiliserad ännu, saker kan hända även på Åland. USA placerar robotsköldar i Polen och Ryssland svarar med ökad militär närvaro i Östersjön.
Tittar vi tillbaka på historien så vore det konstigt om händelsekurvorna skulle planat ut.
Därför anser jag att Lagtingets beslut är helt oacceptabelt, vi behöver skyddsrum i större utsträckning än förut så att alla som bor på Åland får skydd i händelse av fara.
Idag är det väl bara mariehamnarna som kan få plats i dagens skyddsrum, landsbygd och skärgården har ej platser.
Jag tycker att man istället bör bygga ut nya skyddsrum så att alla får plats. Hur skall man välja dom som skall få plats i händelse av att det behövs. Har man nån plan för vem som skall slippa in. Skall man prioritera folk efter ålder, kön, hur mycket pengar man har eller?
Är det bara pängar som är drivkraften till detta beslut eller finns ett annat motiv som vi inte vet om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar