tisdag 22 juni 2010

Byggnytt

-Tellushallen i Jakobstad har stängts. Österbottens tidning skriver att det är ett fuskbygge från start.
Det visar sig att taket är dimensionerat bara för sin egenvikt och kan inte upptaga några som helst snölaster. Hallen togs i bruk år 1991 och alla garantier för byggarna har gått ut varför hela kostnaderna för åtgärder faller på skattebetalarna. Det borde ha vidtagits åtgärder inom 10 år alltså 2001 för att byggarnas ansvarsförsäkringar skulle kunnat åberopas.
Otroligt att såna här missar kan få ske i byggbranschen. Byggbestämmelserna anger klart att man får inte utsätta människor för fara. Ändå åberopas inte detta i domstolarna.
Det är svårt att förstå hur detta får pågå i byggbranschen utan att samhället reagerar. Och vem skall reagera, jo, våra valda ombud och förlängda arm, politikerna.

-I Sverige har man kommit med förslag om att byggarna skall knytas fastare och längre tid till brukarna av husen som man bygger. Det är enligt min åsikt kloka tankar. Jag har ju länge hävdat att garantitiden måste förlängas till 20-25 år. I dagens läge så överlämnar byggarna husen till brukarna efter kort tid av avslutad entreprenad och lämnar allt ansvar till byggherren.

-det rapporteras idag att flera hundra personer utsatts för farliga mögeltest på grund av att försäkringsbolagen kräver det för att konstatera yrkesskada. Det är sådana personer som blivit sjuka i fukt- och mögelskadade hus.

-svenska YLE fi rapporterar att vart fjärde hus har fuktskador som borde renoveras omgående. Staten har startat ett sk. fukt- och mögeltalko. Varför skall vi skattebetalare bekosta och reda upp efter byggbranschens misstag.
Ca 800 tusen människor i Finland är exponerade för mögel varje dag. Detta kostar samhället ca 3 miljarder euro per år, vilket är mer än vad det kostar att värma samtliga hus.
En betydande del består av sjukvård, läkarbesök och sjukledigheter
Insatserna skall enligt mej läggas på förebyggande åtgärder och byggbranschen måste åläggas ett långtidsansvar. Tyvärr går utvecklingen i motsatt riktning, staten ålägger byggherrarna att isolera husen ytterligare för att spara energi, vilket enligt min mening skapar just detta, mögelhus. Det är ok att försöka minimera energiåtgången men vi har inte huskonstruktioner som kan omhänderta fukten. Byggbranschen har inte ett långtidsansvar som skulle kunna motverka farliga huskonstruktioner.
Jag tror att lågenergihusen kommer att få samma problem framöver som de skärpta Arava byggreglerna på 70-talet gav upphov till och som vi brottas med ännu idag.
Enligt byggbestämmelserna så får man inte utsätta människor för fara. Mögelhus är en fara för människan men ingen tycks ta ansvar.

Bruno Fransholm
bruno fransholm blogspot.com
Byggmästare
Mariehamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar