söndag 18 april 2010

007 Spaningar

-centerministern Mari Kiviniemi fasar för att Finland skulle få en blåröd regering som det viskas om numera i granitborgen. Centern skulle lämnas utanför en regering.
Vad är det hon förfasas över, det kan vara ett regeringsalternativ lika bra som nuvarande koalition. Det kan tom vara bra mycket bättre om centern inte får vara med. Centern har alltför tung ryggsäck nuförtiden.
Ministern kämpar hårt för att Karleby skall orienteras mot Uleåborg. Det låter overkligt för Gamla Karleby har alltid orienterat mot Vasa. Man måste misstänka att det är ett försök att slå sönder den svenska minoriteten.
Jag fasar för att Mari Kiviniemi skulle bli ordförande i Centerpartiet.

-ser i riksblaskorna att Liisa Hyssälä från centern hävdar att kollektivavtalen på finska inte behöver översättas till svenska. Fackföreningarna får inte översätta för då blir inte avtalen juridiskt gällande. Det är statsmyndigheterna som måste översätta. Det duger inte att hävda pengabrist i så länge landet är officiellt tvåspråkigt.
I kommentarerna sägs att ministern borde ställas inför rätta för sitt tilltag.
Förstår inte centern att det är nya tider nu än då storbönderna bestämde i samhället.

-nyutnämnde ministern Torbjörn Eliasson i Ålands landskapsregering hävdar i tidningen om han är rätt återgiven att jordbrukarna nu står i tur att få förmåner. Det är väl inte med sanningen överensstämmande,
Jordbrukarna har fått bidrag av våra skatter i många tiotals år. Ingen tar notis om att bönderna dragit in stora inkomster på att sälja ägd mark till sommarstugor och därmed fått stora vinster. Detta kan inte vi obesuttna, vanliga skattebetalare få.
Varför skall vi knegare hålla näringslivet under armarna med våra skattepengar. Tex sjörfartsstöd, redare klarar väl sig själva
Hur mycket lägre skatter skulle vi kunna få om vi slapp hålla näringslivet under armarna.

-I Helsingin Sanomat uppges att en ålänning kostar staten 13.200 €/år jämfört med en fastlänning som kostar staten 7000 €.
Statens utgifter tas från våra gemensamma skatter.
De som strävar efter en ramlag där Åland tar över statens utgifter har något att tänka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar