tisdag 2 november 2010

Kapitalism

I Finland lever vi med ett kapitalistiskt samhällssystem. I ett sådant system är grundprincipen att det är fritt för den enskilda individen att tex starta ett företag osv.
Ett företag skall bära sig ekonomiskt och helst ge vinst åt sina ägare. Bär sig inte företaget så kan det läggas ner eller gå i konkurs. Det är bara 50-60 år sedan som det i Finland gick till så att om företaget var på obestånd så sattes gäldenären i tukthus och borgenärerna tog hand om tillgångarna. Tukthus innebar att den dömde måste arbeta för att få mat för dagen.
Men i dagens läge är det så att jordbrukena inte bär sig ekonomiskt och då borde dom läggas ner eller gå i konkurs. Men så är det inte i dagens Finland. När inte jordbruksföretagen bär sig då får vi andra ställa upp och ekonomiskt hålla dom under armarna. Detta är inte förenligt med ett kapitalistiskt samhälle, snarare ett socialistiskt.
Ett jordbruk som inte bär sig på en marknadsekonomisk marknad måste avvecklas och bonden får ställa sig i arbetslöshetskön som alla andra.
Lösningen skulle vara att vi då köper spannmål, smör, mjölk och andra jordbruksprodukter för vårt uppehälle från tredje världen. Därmed hjälper vi dom till ett bättre liv och ett rättvisare samhälle för oss. Vad är det för ide att en samhällsgrupp skall bära den andra, det är som man sa om Kina förr att man tvättade skjortor åt varandra för att överleva. På så sätt skulle vi klara biståndsmålet med glans.
Genom Eu utbetalas idag ca 400 miljarder Euro till jordbruket, vansinningt.
Det enda som är ett hinder är vid en eventuell avspärrning vid mobilisering för krig. Vi måste få mat då också. Staten kan ålägga bönderna att hålla markerna öppna så att man snabbt kan få igång en matproduktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar