lördag 20 november 2010

Godbymässan

Enligt referat härförleden från Godbymässan så höll Vikinglines direktör Mikael Backman ett tal om mer samarbete och mindre avundsjuka på Åland. Jag vet inte vad han syftade på eftersom jag inte hörde talet men kan det ha varit miljöstödet om 30 miljoner som man begär från oss skattebetalare. Om jag räknat rätt så är det 10 € per skattebetalare i Finland som skall delfinansiera den nya färjan. Till exempel skall mina släktingar i en österbottnisk by betala 10 euro var till den nya färjan.
När sedan färjan börjar gå i trafik och generera vinst får dom inte vara med utan då tar några få aktieägare på Åland hand om vinsten. Det är naturligt att detta skapar avundsjuka både på fastlandet och här på Åland av alla som inte äger en aktie i Vikingline. Och vad säger de ca 5000 personer på Åland som lever under fattigdomsgränsen. Det är en mänsklig företeelse att vara avundsjuk, man kan se på vilddjuren där alla slåss om bästa biten, avundsjuka.
Jag känner inte till MB:s intellektuella kapacitet men han borde nog förstå detta och det är konstigt att han visar en så naiv sida.

Att ge bidrag åt färjrederier är precis i samma klass som bidragen av våra skatter till jordbruket, det är socialism. I Vasabladet har kommentarerna om jordbruksstödet varit att vi går in i ett skurksamhälle, jag tycker att vi redan är där. Det senaste är att jordbruksstöden inte skall redovisas för oss som betalar ut dom. Det råder stor förljugenhet i samhället om detta. Enligt senaste uppgifter betalar vi skattebetalare i Finland 18 miljarder euro i bidrag till företag och lantbrukare.
Kapitalism är lika med utan bidrag; socialism är lika med bidrag, det kan inte vara riktigt att skattebetalarna skall hålla näringslivet under armarna för att dom skall överleva, det är som man sa förr om Kina att dom tvättar skjortor åt varann för att överleva.
För övrigt anser jag att samfärdsel bör vara samhällets sak vägar, järnvägar, färjor, elförsörjning, vindkraft, och inte privata aktörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar