tisdag 2 november 2010

Glimtar oktober 2010

- vad har lagtextskrivaren till byggnadslov menat med att samtliga rågrannar skall höras tex i ett bygglovsärende för vindkraft. Min erfarenhet har gett vid handen att även om en stor mängd grannar protesterar så väljer ändå byggnadsnämnden att ge bygglov. Nämndens politiker skulle ju då enligt allt förnuft inte återväljas, men så sker tyvärr inte. Skall inte rågrannarnas vilja respekteras? Förslag finns nu på fastlandet att även dom som inte hyr mark åt vindmöllor skall få betalt för intrång. Men var går gränsen för intrång?

-fattiga i USA ökar och idag lever 44 miljoner människor under fattigdomsgränsen. Fattigdomsgränsen där ligger vid mindre inkomster än 15000 € för en familj med två barn.
Man kan undra hur många som lever över rikedomsgränsen.
Den amerikanska statsskulden är nu i sept 10 uppe i 13.500 miljarder dollar, dvs 45.500 dollar per capita (Sverige 127.000 kr). I kronor 95.000 miljarder.

-Kina utexaminerade 6,3 miljoner akademiker år 2009. Av dem var det bara ca 4 miljoner som hittade ett jobb. Dom kallas myrfolket. Akademiker är nu den billigaste arbetskraften i Kina. Dom skördar ris, städar trappor mm. myrfolket.
Redan på 80-talet spådde jag att något sådant skulle hända i Norden. Jag anser att det inte är hållbart att så många skall högutbilda sig. Ett utbildningssystem som inte är anpassat till ekonomin är inte hållbart.

-allvarliga hundattacker mot människor har i Sverige ökat med 75 %. Det är beklämmande att intelligenta människor inte förstår att i varje hund finns i botten ett vilddjursbeteende hunden är avlad av vargen från begynnelsen. Dom tror att hunden skall lyda kommando i alla lägen men så är det ju inte. Blir hunden störd eller rädd för något så försvarar den sig genom angrepp. Den hör då inte några kommandon från ägaren. Många människor tror så starkt på att deras hund skall höra kommandon att de har den inte i koppel. Det är mycket förvånande.

- Med förvåning tog jag del av lantrådets synpunkter i tidningen om hur mise bör omorganiseras. Jag sympatiserar helt med L.Isakssons synpunkter på förslaget
Om lantrådet är rätt återgiven så innebär det att miseräkningen blir lägre och skattesedeln högre. Vad är det för mening med det.
För femtio år sedan så beskylldes dåvarande sovjet för liknande nollsummespel för att förvilla medborgarna. Men inte trodde jag att ett lantråd i dagens läge skulle sänka sig så lågt, men vi är alla så kloka att vi inte faller i fällan.
Enligt vad jag erfarit så finns det 13-14 tjänstemän på mise i detta nu, helt vansinnigt sjukt.
Sophanteringen på Åland måste omorganiseras så att det blir billigare för oss avnämare. Detta kan enligt mig endast ske genom att man bygger en förbränningsstation för avfall på Åland.



-Eftersom jag av egen erfarenhet vet att en privatmänniska inte får något svar av myndigheterna på Åland frågar jag såhär i offentligheten. Myndigheterna visar ingen respekt för enskilda medborgare.
Tänker man starta ett fukt- och mögeltalko på Åland lika som på fastlandet?
Staten har av skattepengar avsatt 900.000 € för år 2010. Har Åland fått något av dessa
pengar?
Om man inte fått något av dessa statens pengar, tänker man då anslå egna pengar ur klumpsumman?
Vi finska medborgare på Åland skall inte behöva bli utan mögeltalko. Det finns ju en lag på att vi på Åland skall ha samma förmåner som andra finska medborgare, nivågarantilagen.

-en ny WWF rapport har utkommit som konstaterar det vi alla vet vid det här laget. Vi konsumerar en och en halv gånger mer naturresurser än vad jorden producerar.
Senaste miljökonferens i Köpenhamn visar att vi människor struntar i att spara på naturresurserna. Var finns hoppet?

-en man försvarade sig mot en anfallande lös hund rapporterar Aftonbladet. Hunden dog och nu uppges det att mannen skall åtalas. Är det inte hundägaren som skall åtalas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar