söndag 6 mars 2011

Utböling

Eftersom jag levt halva mitt liv boende på Ålandsöarna har jag viss erfarenhet av kulturen där.
Jag har levt hela uppväxttiden i Finland och många år i Sverige så jag kan jämföra.
Det som jag finner mest dominerande är att ålänningarna hyser ett så stort hat mot finnar att det märks varje dag i vardagen. Man hör dagligen uttalanden som är olagliga och kunde bestraffas.
Detta hat har uppkommit av att ålandsöarna hör till Finland, man ville ju för 90 år sedan tillhöra Sverige. Hatet fortplantas från generation till generation genom att föräldrar inplanterar detta hat hos barnen.
Hatet finns också mot finlandssvenskar på grund av att det i Finlands regering för 90 år sedan fanns flera framstående finlandssvenskar i regeringen då ålandsfrågan avgjordes.
Finlandssvenskarna var mycket starkare representerade då än nuförtiden.
Hatet från den åländska befolkningen är felriktat, det var inte Finland som avgjorde tillhörigheten, det var världssamfundet Nationernas Förbund som avgjorde. Därför är det svårt att förstå att hatet riktas mot finnar och finlandssvenskar.
Befolkningen på Åland har tagit alltför storvulen attityd mot omvärlden, framför allt mot finska staten. Trots att man inte fick sin vilja fram så kunde man vara litet ödmjukare, eller om man vill agera hämnd för att man inte fick sin vilja fram.
Man har redan problem därför att inflyttningen från de baltiska staterna varit stort och dom kommer ju att kräva tex hemspråksundervisning i sitt modersmål, och andra rättigheter enligt FN-stadgan om mänskliga rättigheter så småningom. Åland kan knappast låta bli att tillåta detta, men får svårt att godkänna detsamma på finska språket. Det är ett dilemma som kommer att öka i framtiden. Med tillräckligt stor inflyttning av utbölingar kan dom rösta bort självstyrelsen. Åland kan inte stoppa någon invandring, varken från fastlandet eller Baltikum.
Just nu har Ålands Landskapsregering tagit ett beslut att tillåta vårjakt på sjöfågel. Som jag förstått så får inte fågel jagas under reproduktionstid enligt EU:s fågeldirektiv. Det borde vara en klar regel som landskapsregeringen nu trotsar. Detta beslut drabbar ju inte direkt Åland utan staten Finland som svarar inför EU, inte Åland. Man hoppas att staten nu tar i med hårdhandskarna mot denna enligt min mening populistiska obstruktion.
Såhär befarar jag att det utvecklas: EU kommer att utdöma böter till finska staten för att Åland överskridit EU:regler. Staten kan då utdöma de böterna i sin tur till Åland som är den skyldige parten. Åland kommer då att gråta över hur finska staten behandlar Åland illa.
Det osar osolidaritet om det hela från Ålands sida.

Läser i tidningen att en utställning skall öppnas och som skall behandla hur man söker lyckan i livet. Jag kan nog upplysa om att på Åland kan man nog inte hitta den. Åland är ett högegoistiskt kapitalistsamhälle som har USA som förebild så det är lönlöst.

Jag anser att Åland ännu lever i ett medeltida bondesamhälle. De välbesuttna jordägarna delar till exempel upp alla fiskevatten runtom Åland åt sig själva, obesuttna har ingen talan. Samma fenomen som på medeltiden.

Åland har mycket dålig sjukvård, det mesta i specialistvård måste utföras i Åbo eller Uppsala.
Det mest tråkiga är att man i slutet av 2000-talet hade 15 miljoner euro extra i en fond som skulle kunnat användas till konsolidering av sjukhuset, men pengarna användes till ett skrytbygge, vilket sjuka människor nu får lida för. Ålänningarna har på grund av detta mycket stora extra kostnader för vård än vad fastlänningar har.

På Åland finns ingen ideologisk skillnad i politiken. Socialdemokraterna kan platsas som en lightversion av borgerlig politik. Samtliga politiska föreningar flockas runt hatet mot finnar.
Det är självstyrelsen, och svenska språket som dominerar. Man anser att svenska språket är förmer än tex finska eller samiska. Svenska och engelska går bra att använda men så fort det är fråga om finska då slår det gnistor.
Åland är enligt mig ett klassiskt klassamhälle, var sjätte människa lever under fattigdomsgränsen och så finns det en rik del av befolkningen tack vare/på grund av aktier i Vikingline eller vinstpengar ur Chips, precis som i de sk.bananrepublikerna

Man förvånas över att Åland med 27000 invånare har självstyrelse med godkännande från världssamfundet när inte samerna har fått det.
I Sapmiland bor ca 80000 personer, Finland 8000, Sverige 20000, Norge 50-65000,
Ryssland 2000. Samerna invandrade till Norden för 5000-8000 år sedan och är ursprungsbefolkningen i Norden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar