torsdag 17 mars 2011

Skyddsrum

Vår riksdagsrepresentant från Åland vill enligt vad ålandstidningen skriver, ha en utredning om vi alls behöver skyddsrum på Åland.
Jag har en klar motsatt uppfattning, vi behöver fler skyddsrum på Åland. Om dom byggs i samband med byggnader eller om dom byggs separat är betydelselöst.
Det är enligt min mening ytterst naivt att tro att Åland inte skulle behöva skyddsrum. Åland behöver skyddsrum i högre grad än andra eftersom vi bor på en ö.
Skulle en kärnkraftsolycka ske i vår omgivning så hinner vi inte härifrån utan måste gå in i skyddsrum tills faran är över. Mariehamns befolkning har möjlighet men hela Ålands befolkning ryms inte i nuvarande skyddsrum. Vart skall skärgårdens befolkning ta sig vid en katastrof? Går Finland med i Nato så ligger Åland illa till. Ryssland skulle inte se med blida ögon på detta och det kan bli konfrontation.
Vad kan den politiska oppositionen och riksdagsrepresentanten ha för motiv att motarbeta utvecklandet av skyddsrumstillgången. Antagligen är det för att byggherrarna vill spara pengar och har lobbat för det.
Nej vapenteknologin i världen har utvecklats så att fristående skyddsrum ovan mark är för ålderdomliga. Skyddsrum idag skulle behöva byggas djupt nere i urberget. Jag tänker på de dubbelverkande projektilerna som finns i USA:s armè och som går igenom dagens betong i skyddsrum hur lätt som helst

16 mars 2011.
I en artikel i Ålandstidningen får vi idag besked hur det förhåller sig med skyddsrum på Åland.
Befolkningsskyddschef Thomas Mattsson förklara att tusentals ålänningar blir utan skyddsrum vid fara.
Han konstaterar att några allmänna skyddsrum finns inte, dom som finns är reserverade för vissa grupper i Mariehamns stad. Jag har levt i tron att alla skall få plats i Mariehamns stads skyddsrum men så är det tydligen inte.
Jag anser klart att vi behöver bygga underjordiska skyddsrum för alla på denna holme med det snaraste, faran kan komma över oss lika snabbt som den kom i Japan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar