söndag 13 mars 2011

Människans dumhet

Den senaste katastrofen i Japan sätter tankeverksamheten i rörelse. Man börjar fundera på vad som gör att människan bosätter sig på områden som är farliga fastän man är fullt medveten om faran.
I Japan tycks det varit låglänt där tsunamin svepte fram. Man borde inte få bygga på lägre nivå än 10-12 meter från havsytan på sådana ställen. Och hur har man placerat kärnkraftverk så lågt som bilderna visar. Alla är medvetna om att kärnkraftverk är känsliga för jordbävningar, ändå bygger man nya. Man kan inte se någon annan drivkraft än pengar som skall täcka den industriella utvecklingen. Är utvecklingen värd det? Varför kan inte nutidsmänniskan leva som förr i tiden, inte hetsas av högre och högre levnadsstandard.
Hur kommer det sig städer placeras vid jordskorpans förkastningar som är välkända
tex utmed Japans kust i öster, hela USA:s kust i väster, västra kusten i hela Sydamerika,
Medelhavet mm. I hela Söderhavet är öarna så låga att en tsunami sköljer bort allt om den skulle komma. Ändå bor det folk på öarna. Havsvattnet har nu stigit så att befolkningen får inte dricksvatten från sina brunnar, havssaltvatten har trängt in i brunnarna. Befolkningen flyttar nu till Nya Zeeland.
I Medelhavet vet alla människor om att en förödande jordbävning kommer att ske men man vet inte vilken generation som blir drabbad. Utanför Spaniens sydkust ligger sen ca tretio år en tappad atombomb i havet som ett amerikanskt flygplan tappade, men vem f-n bryr sig. En ny generation vet inte om det annat än att man läser historia.
Människorna är fatalister sker det så sker det. Vill man vara elak så får människan skylla sig själv för att man bosätter sig på fel ställe.
På Åland har man byggt ett monumentalt hus med fötterna i vattnet redan nu. Huset skall ju stå kvar i hundra år är det tänkt. Havsytan kommer att höjas men det drabbar inte dagens och morgondagens generationer man skjuter över problemet till senare generationer.
Tala om fatalister!

Jag tolkar människans val som dumhet. Kan det bero på att vi är alltför många på jordklotet.
Vi är 7 miljarder människor idag och det växer med en rasande takt. Utvecklingen på medicinområdet gör att farsoter inte dödar idag och som skulle reducera människosläktet såsom det skedde förr, så sent som på 1900-talet.
Utvecklingen har ju skett ohejdat. Behövs begränsning som tex i Kina. Kan man göra sådana förslag i den egoistiska västvärlden, jag tror inte det går hem idag, först när nöden påkallar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar