måndag 5 januari 2015

Paradigm



Jag har nu sedan 1990-talet skrivit inlägg om husmögelfrågan och mina anteckningsböcker börjar bli fullskrivna. Om man följer med tidningar i Finland och Sverige så omnämns ett tiotal nya fall av fastigheter som drabbats av husmögel, per vecka.
Det som senast är aktuellt är att löntagarorganisationerna reagerar och är besvikna över att personer som är tvungna att arbeta i mögelskadade hus inte får nån ekonomisk hjälp av statsmakten. Sjukfrånvaro och förtidspensioner kostar statskassan många miljarder så det förnuftigaste skulle vara att få slut på mögelbyggandet.
Löntagarorganisationerna är för sent ute, husmögelfrågan har passerat riksdagen och ligger nu på Miljöministeriets bord. Hos det ministeriet har bygg-bestämmelserna legat sen före senaste krig och vi har facit i hand, det blir inte stopp på mögelhusbyggandet det blir bara värre.
På Åland är det senaste att sjukhuset Gullåsen har problem, det går inte att använda alla rum pga mögel, folk blir sjuka. Vad jag senast hört så är golven i huset gjutna i betong på lösan finsand vilket jag lärde mig i skolan är helt förkastligt, finsand suger upp markfukt kapillärt och konstruktionerna blir fuktiga. Inte undra på att det bildas mögel för mögelsporerna trivs i fukt och värme. Men både konstruktören och byggaren går fria från ansvar med dagens byggbestämmelser. Byggherren förblir med svarte petter.
Och vad fordras för att stävja mögelhusbyggandet. Jag har min synpunkt klar.
Nej det måste ske ett paradigmskifte inom byggnadsbranschen. Branschen har genom tiderna präglats av pengavinst, man bygger att hus för billiga pengar och säljer det till någon för dyra pengar och stoppar vinsten i fickan. Det är det systemet som genererar snabba byggen och pengar men även husmögel, det går inte att bygga billigt och bra, samma regel gäller som för alla andra varor.
För att få stopp på det måste som sagt ett paradigmskifte (skifte av världsbild)
ske för att komma till rätta med husmögelbyggandet. Privat byggande i ett kapitalistiskt samhällssystem har vi facit på sedan länge och vi vet nu att problemet bara accelererar. Att ändra synsätt för politiker tycks vara en omöjlighet trots att alla intelligenta människor vet om orsaken. Vaktslåendet om den fria företagsamheten tycks gå före människans hälsa.
Man får taga exempel från New Zeeland och Australien där staterna nu diskuterar ett lagförslag om att förbjuda solbadande. Var tredje människa där har någon form av cancer som solbadande förorsakar. Detta belastar sjukvården så att staternas ekonomi går på knä. Precis samma fenomen förorsakar staten Finland oerhörda kostnader av mögelhuskatastrofen. Därför måste den stoppas nu och då hjälper det inte med något annat än ett paradigmskifte.
Fukt och mögeltalkot som passerat riksdagen ger jag inte mycket för, den kommer inte att ge resultat. Vid de kontakter som jag haft med Miljöministeriet ger vid handen att allt skall baseras på frivillighet, dvs som vi haft det under några hundra år. Nej det måste till ett statliga tvångsåtgärder med omedelbar verkan.
Staten måste ta över ansvaret för byggandet och det blir ett väldigt hallå, många kallar detta vänsterpolitik. Men vi vet ju vad staten gör, det blir bara skrivna ord på papper, det lär inte stoppa mögelbyggandet.
Det är alldeles klart att såsom privata byggare ryar om att det blir för dyrt att bygga om man skärper reglerna. Men vi måste välja, antingen bygger vi mögelhus och har ca 800.000 personer allvarligt sjuka i mögelrelaterade sjukdomar, eller så bygger vi dyra hus utan mögel och hela befolkningen är frisk. Problemet för privata sk. grynderföretag är att de kan inte bygga och sälja hus för snabba pengar om systemet ändras.
Då tillstöter ett nytt problem, det blir bara överklassen som kan köpa hus.
Min åsikt är bestämt att staten måste ta över helhetsansvaret för byggandet i landet. Privata vinstintressen inom byggeriet är orsaken till varför vi bygger in husmögel i byggnaderna. Jag är övertygad om att vi slipper inte ifrån mögelproblemet förrän vi ändrar radikalt på byggnadssättet. Har någon ett annat sätt att stävja mögelhusbyggandet som är bättre så köper jag det.
Jag vill nog anklaga Statens Forskningscentral för nonchalans som inte utarbetat mögelfria byggkonstruktioner. Dom har haft trettio år på sig.
Det går inte att som Miljöministeriet säger att påbjuda tjockare och tjockare isolering, tyvärr problemet blir bara värre.
Bruno Fransholm byggmästare med praktik från Sverige och Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar