lördag 24 januari 2015

Ålänning



Den 11 oktober 2014 fanns en insändare som hävdade att det räcker med en enda lagtingsman i Ålands lagting. Samma insändare hävdar att det är dags att skrota självstyrelsen.
Enligt dennes resonemang finns det bara en lagtingsman som uppfyller måttet. Vem det är får var och en lista ut. De 29 övriga ligger under kompetensribban.
Man kan nog med gott samvete överlämna lagstiftning till redigare utövare.
Det måste stå klart för var och en att nytt friskt blod måste in i lagtinget.
Det är friskt vågat att gå emot det åländska etablissemanget som lever kvar i en 1800-tals  bondeseglatskultur där bönder och redare bestämde färdriktningen, och vars samhällsåskådning skiljer sig starkt från dagens  postindustriella  samhällsklimat runtomkring oss. Av egen erfarenhet vet jag att man blir utstött från arbete och födkrok om man inte slickar. Tiden har sprungit förbi Åland.
Vi är dock tvungna att inse att 29+1gänget kommer inte att avskaffa sig själva och såga av en gren dom sitter på, vi andra måste göra det i så fall.
Det känns extra bra att en ålänning sedan tolv generationer har de åsikter som jag har sedan länge, fastän jag är en inflyttad "utböling".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar