lördag 24 januari 2015

Åländsk rättvisa



Året 2008 när Ålands Lagting stiftade en Plan och bygglag för Åland med en Landskapsförordning 109/2008 så bröt man mot tre lagar enligt utslag från Högsta Domstolen OH 2013/207.
Ålands Lagting bröt mot följande lagar: Plan och bygglagen 2008, Självstyreleselagen för Åland, Finlands grundlag.
Att såsom Ålands Lagting gjorde och försökte bakom ryggen på statens kontroll smyga in en lagstridig förordning är synnerligen allvarligt och måste fördömas och bestraffas. Det var synnerligen fult gjort. Detta förfarande duger inte i en lagstiftande församling. Det var så lågt under intelligensnivån att intelligenta människor förfäras. Lagstiftning är ju ingen sandlådelek som man tycks tro i Ålands Lagting.
Hur man än vrider och vänder på detta så är utfallet en skam för Åland. Om man hävdar att man inte visste, alltså  ren dumhet,  så har man inte den kompetens och mognad som lagstiftning förutsätter. Om man hävdar att man visste att det var lagbrott och ändå stiftade en landkspsförordning så är det ännu värre för Ålands del.
Det är på Finlands Justitieminister det vilar att beivra lagbrott i hela landet så även på Åland. Men i detta nu har vi en justitieminister som hör till finlandsvenskarna och inget har hänt. Vi vet ju genom tidningarna att svenska Finland har stor nytta av åländska röster tex i EU-val. Kan det vara det som gör att inget händer.
Det är snart riksdagsval i Finland och ny statsminister blir troligen från centerpartiet eller från sannfinländarna. Timo Soini har i offentligheten uttalat att om han blir statsminister så blir det inte några finlandssvenskar med i regeringen. Då blir det inte heller en finlandssvensk som blir Justitieminister.
Jag hoppas på en ny justitieminister som är rättfärdig och beivrar lagbrott var det vara månde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar