lördag 24 januari 2015

Ebola



Den stora frågan är nu om man får stopp på virussjukdomen i tid. den stora faran är att man har sumpat chansen redan. De skulle släckts redan i mars 2014, då fanns det ännu chans.
En kanadensisk forskare hävdar att antalet insjuknade i ebola är en miljon människor i januari 2015. Enda hoppet är att man nu snabbt inom någon månad hittar ett vaccin som verkar, annars skenar ebolan okontrollerat hejdlöst.
Världsbanken har uttalat stor oro för att spridningen inte stoppats. Detta kan man tolka så att den skulle kunnat stoppas men ingen tjänar pengar på det.
Det som förvånar mest är att sjukdomen funnits i större eller mindre skala sedan 1976 i Afrika. Det är som att få stopp på ett brandförlopp, det går att släcka de första minuterna sen är det för sent.
Om sjukdomen funnits sen 1976, varför har inte ett vaccin tagits fram. Jo det finns inte några pengar att tjäna för privata medicinbolagen.
Staten måste ansvara för framtagning av medicin.
Ett mindre medicinbolag i USA har tagit fram ett vaccin som kan bota men har inte kapital för att sprida detta i stor skala. Men om storbolagen ser vinster glimma så kanske man nappar. Vaccinet tillverkas inte som nuvarande mediciner, att man har halvdöda virusar som kroppens eget immunförsvar klarar av utan är ett vaccin helt byggd på kemiska ämnen.
Om viruset nu sprids som digerdöden på 1300-talet  eller spanska sjukan omkring 1918 så kommer ca 350 miljoner  människor att dö av viruset.
På 1300-talet dog omkring 3-400 miljoner människor och 1918 dog ca 100 miljoner. Detta utgjorde då ca 3-5  procent av världsbefolkningen.
Omsatt på Åland så gäller det flera tusen personer i dagens läge. Detta är bara mina privata uppskattningar men det visar ändå på vilka fruktansvärda siffror det rör sig om.
Vad har Åland för beredskap för detta, det behövs flera tusen bäddplatser eftersom förloppet av sjukdomen är så kort, bara fem dagar. Vad har man för beredskap för det, bäddplatserna kan behövas redan detta år om det vill sig riktigt illa.
Jag är kanske för pessimistisk, kanske det reder upp sig på ett bättre sätt denna gång men viruset finns och självdör inte i första taget, förr eller senare dyker det upp igen med ännu större styrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar