söndag 19 juni 2011

Tillväxt till döds

I världen med ett kapitalistiskt samhällssystem så betraktas tillväxt som ett naturligt steg för utveckling. Är det så enkelt.
I ett samhälle med fri företagsamhet betraktas frånvaro av tillväxt som katastrof. Inte kan det vara så att det skall ske ständig tillväxt, vi har bara en jords resurser. Snart har vi använt all olja som bildats i jordskorpan under många miljoner år. I tillväxtens namn har vi prövat andra resurser som jorden kan ge. Jordbruket måste tillföra jorden växtgifter för att få större och större skördar, vi ser vad det lett till tex Östersjön är en alggröt på somrarna.
Man har försökt med uran i kärnkraftverk och vi ser nu vilken katastrof det lett till.
Man försöker i tillväxtens namn att experimentera med jordens resurser och man får vara rädd för att det kommer att ske en okontrollerad kedjereaktion som utplånar allt liv på jorden.

Så har människan kunnat utveckla atombomben vilket man inte kunnat på många tusen år i människans historia. Alla vapen som människan uppfunnit har använts till att ta livet av sin nästa. Man kan frukta att atombomben också kommer att användas mot människan själv. Det finns nu redan så mycket att man kan döda all mänsklighet på jorden fem gånger om.

Är det inte egentligen befolkningsexplosionen som är mänsklighetens största gissel.
Från begynnelsen var människans antal några miljoner och nu är vi sju miljarder och år 2030 beräknas vi vara nio miljarder. Undra på att det uppstår problem umgänget människor emellan. Andra samlevnadsformer har ju prövats och misslyckats.
Vad är den ultimata samlevnadsformen där alla kan leva ett anständigt liv?

Om man skulle leva som vissa naturfolk i Guinea, vore det bättre då. Byns befolkning odlar och fiskar och ser till att alla tilldelas av fångst och grödor.
I de nordiska länderna har vi det sk. välfärdssamhället som skulle garantera alla människor en god levnad. Blev det så, nej vi har fattiga människor fortfarande och rika människor, alltså en obalans som inte är acceptabel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar