söndag 19 juni 2011

Slussen

En ny planlösning för slussen i Stockholm har presenterats. Miljönämnden i Stockholm har nu börjat fundera på om det är en bra lösning.
Arktiska Rådet har givit en rekommendation om klimatförändringarna som leder till höjda nivåer av havsvattnet.
Arktiska Rådet består av de nordiska länderna samt Ryssland, USA och Canada och har en expertgrupp som utreder klimatförändringarna.
Enligt expertgruppen kommer havsytan om 90 år att vara mellan 0,9 och 1,6 meter högre än nu och en ökning till 2,0 meter kan inte uteslutas. Det rycker undan grundvalen för alla tidigare bedömningar inklusive det nu diskuterade förslaget till Nya Slussen.
Man måste taga i beaktande att havsnivån redan nu har höjts väsentligt och folk måste tex flytta från söderhavsöar till Nya Zeeland.
Man har i liggande planförslag beaktat en havsytehöjning om max 1,0 meter, vilket skulle betyda att en ny sluss måste byggas mycket tidigare än beräknat. Detta är en mycket dålig investering i så fall.
Kontentan av framtidsanalysen ger vid handen att alla byggnader och infrastruktur måste räkna med en 2,0 meters höjning från idag.
Man blir bekymrad över människans fatalism. Idag bygger man bekymmerslöst som om ingen havsvattenhöjning skall ske överhuvudtaget.
I min bostadsort Mariehamn har man nyligen byggt ett bilgarage, enligt min mening alldeles för lågt. Om vattnet stiger 2,0 meter över dagens nivå så kan man ju dock använda garaget till småbåtshamn med tak över.
Den 21.6.2011
Vetenskapsakademin i USA har gett ut en forskningsuppgift om att havsnivån stiger snabbare än de senaste 2000 åren. Höjningen är två millimeter per år fn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar