måndag 6 juni 2011

Patent

Sverige har levt på patent för uppfinningar under mer än hundra år. I grunden finns många företag kvar som baseras på patent av uppfinningar. Förr var det ok att taga patent på en uppfinning, man var skyddad av patentet.
Idag är det inte mera så, patentet är inte skyddat. Det går till så här, när någon sökt och fått ett patent godkänt så överklagas det av penningstinna företag. Den privatperson som har fått patentet har inte råd att försvara sitt patent i rättsinstanser och det vet hajarna om. Patentägaren riskerar konkurs och det innan innehavaren hunnit tjäna några pengar på patentet..
Man kan hänvisa till Håkan Lans i Stockholm, han vet det mesta om detta. Det är främst amerikaner som sportar med det, men finns väl också i Sverige.
Jag är säker på att många fina uppfinningar ligger i skrivbordslådan och som aldrig prövas i rädsla för det ovan beskrivna. Jag har en sådan.
Det är helt oförklarligt att riksdagen inte uppmärksammat detta och stoppat det. En uppfinnare måste skyddas bättre av staten. Han/hon skall vara helt trygg i 20 år som patentet gäller.
Patentet måste vara oantastligt och garanteras av staten, en enskild människa klarar inte av att skydda sig
Håkan Lans avråder från att söka patent som jag förstått.
Sverige har gått miste om många uppfinningar som skulle lagt grunden till företag i spetsen som alla uppfinningar tidigare gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar