måndag 29 augusti 2011

Västra hemisfären

Det är ekonomisk kris i Europa, USA med flera ja, hela västra hemisfären. Vad kan det bero på, samtliga länder har under 150 år växt med kapitalism som styrmedel.
Nu ser det ut som om västvärlden går under ekonomiskt och det som vi definierat som
u-länder går fram med stormsteg. Till exempel Kina som jag i min ungdom hörde att dom var tvungna att äta barkbröd ungefär som Finland fick på medeltiden.
Man tror att Kina om fem år går om USA i ekonomin. Indien går fram med stormsteg och Sydamerika är inte längre en kontinent av fattigdom dom är till stor del industrialiserade.
Är då kapitalism en bra samhällsordning, klyftorna mellan dom som har och dom som inte har bara ökar.
Eller som Karl Marx lär ha skrivit i sin bok ”Kapitalet”, nedgångarna i ekonomin i det kapitalistiska systemet blir större och större med snabbare intervaller för att till sist kollapsa helt. Vi är ju snart där.
Kalle hävdade att när kapitalismen kollapsat så måste man gå över till andra samlevnadsformer, för hans del föreslår han socialism. Låter bra i teorin men har ju visat svaga sidor i praktiken.
Vem kan hitta ett bättre samhällssystem där alla människor har lika värde?
Jag har min teori klar efter att ha läst om samhällen i Guinea på Borneo. Där har alla mat för dagen, men tydligen bara maten och en hydda, inget materiellt att tillgå.
Pengahungern i vårt samhälle har enligt min mening förgiftat människans tillvaro. Ta till exempel så kastar folk sig ut från tionde våningen om börsen går ner och aktier i något bolag kollapsar. Aktier är ju bara till för en välbärgad klass, underklassen har inte råd med några aktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar