torsdag 7 april 2011

Juridik

Åland har rätt att stifta egna lagar, inom vissa områden, lagtinget besluter med lagberedning som grund. Men har Åland den kompetens i lagberedningsarbetet som behövs? Det tycker inte jag.
Jag tycker att det nuvarande lagstiftningsarbetet hör till medeltiden där politik och tyckande går före strikt juridik. Det fungerar dåligt då publikt, politiskt frieri blandas ihop med juridiken.
Någon har frågat sig hur det står till med kapacitet och framför allt kompetens.
Det finns hur mycket som helst att plocka ur men jag tar några exempel som berört mig mest.
Nivågarantilagen, Plan- och bygglagen, förslag om medieavgift, socialisering av I-tiden.
Varför anlitar inte myndigheterna kompetent juridisk sakkunskap när man inte själva tycks kunna uppbåda sådan.
Nivågarantilagen. Nog var Alarik Häggblom och Sune Carlsson kunniga män som föreslog det som nuvarande politiker raserat.
Plan- och bygglagen. Lagen från 2008 är enligt min uppfattning fel därför att Åland inte har något inflytande över finsk lag. Den är enligt min mening mera politik än juridik.
Medieavgift. Nog var det förslaget ett grovt övertramp eftersom Åland inte har något inflytande över rättssystemet i Finland. Jag förstod det genast då det kom upp i pressen.
Varför hade man inte anlitat juridisk sakkunskap innan man presenterade förslaget?
I-tiden. Åland ropar högt ut att man är ett borgerligt samhälle men använder sig av en socialism som är utbredd i världen. Det var väl bristen på juridisk kompetens som förde politiker i fällan.
Är Åland kapabel att stifta egna lagar – jag anser inte det.
Ålänningar, öka den juridiska kompetensen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar