lördag 1 januari 2011

Vindkraften

Undertecknad är oerhört ledsen över att finska staten beviljat Åland stöd för vindkraften.
Miljömarodörerna kan fortsätta.
Jag är inte motståndare till vindkraften i sig, men jag tycker att det är rimligt att snurrorna byggs på ett sådant avstånd från människor så att dom inte blir lidande. I någon öj eller i havet.
Bondesammanslutningarna i Finland vill ha lag mot att grannar till vindkraftverken får ersättning. SLC och MTK motsätter sig inte vindkraften men vill ha ersättning för att en vindsnurra byggs på grannens mark.
I Danmark har man sedan år 2008 en lag på att den som har ett vindkraftverk inom synhåll från sitt hus skall ha en ersättning för vad hus och rekreationsvärde sjunker i värde. Det brukar röra sig om ca 25.000 euro per hus i ersättning i Danmark.
Varför får vindkraftsbolagen våldföra sig på vår miljö utan att betala något för det?
Byggt på dansk lag skulle de åländska kraftaktörerna få betala ansenliga summor till fritidsfastighetsägare.
Men Danmark tycks ha klokare politiker än vad Finland har.
Det går ju redan idag att stämma ett vindkraftbolag i domstol av varje enskild fastighetsägare som störs av vindsnurror för värdeminskning. Det är dock osäkert hur en finsk domstol dömer utan lag i ryggen.
Vi måste få en förening tex. Ålands Landskapsskydd, mot exploateringen av den åländska miljön som påtryckning mot de sovande politikerna innan all miljö förstörs.
Jag går med i en sådan förening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar