tisdag 11 januari 2011

Arbetstid

Enligt uppgifter i svenska YLE och en utredning som Taloustutkimus gjort så går ca en tredjedel av arbetstiden för offentliga tjänstemän ut på tidsfördriv tex Internetsurfande, rökpauser, snacka med arbetskamrater mm.
Om vi på Åland har ca 5000 offentliganställda så skulle det enligt dessa undersökningar gå åt 60000 arbetstimmar till tidsfördriv, och skulle kosta ca 7-8 miljoner Euro av våra skattepengar per månad.
På Åland har vi 183 offentliganställda per1000 medborgare, vilket är 50 fler än vad fastlandet har och vad Sverige har. För att få balans borde 1400 personer i offentlig tjänst sparkas för att få rätt kostymstorlek. Denna stora mängd offentligt anställda har kanske tillkommit genom att man fått alltför stor klumpsumma tidigare och att ansvariga politiker fått för sig att summan skulle bestå i alla väder. Så blev det inte.
Detta borde nuvarande regering och kommunerna gjort redan 2008 när lågkonjunkturen smög in. Men det var dom tydligen för fega att göra.
President Halonen har föreslagit 6 timmars arbetsdag då all tid används för jobbets räkning.
Jag anser att man inte skall börja med städerskorna när kvastarna skall gå, börja med dom som har högsta lönen så sparar man mest pengar.
På Åland kan förseningen vara ödesdiger framöver, man bara skjuter över förseningen till nya regeringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar