torsdag 13 januari 2011

Byggen

Det rapporteras i tidningarna att tak läcker vid Ålands Hälso- och Sjukvård. Hur kommer det sig att tak på Gullåsen läcker in vatten. Gullåsen byggdes för mindre än 20 år.
Och ännu värre är om det läcker i tillbyggnaden av själva sjukhusbyggnaden som är ett år gammalt.
Läcker regnvatten in i konstruktionerna så är det bara en tidsfråga innan mögelsporerna börjar föröka sig. Dom får rätt miljö, fukt och värme och då är det kört. Har ÅHS rätt styrelse, projektledare, kontrollanter, byggentreprenörer, konstruktörer och planerare?
Nog har vi en usel byggbransch på Åland som inte förmår bygga hus som står emot fukt.
Det som försvårat är att man på Åland gått in för svenska byggregler som medvetet avvärjt konkurrenter från fastlandet att bygga på Åland. Det blir inavel inom byggbranschen.
I detta fall ÅHS, så är det styrelsen som är ansvarig och som tydligen inte haft full koll på aktörerna vid byggnationen. Även Landskapsregeringen som tillsätter styrelse är medskyldig. Man borde kanske välja nytt gäng vid varje bygge så att ev. korruption och vänskapsband inte uppstår. Skulle det uppstå mögel i något hus där personal skall vistas och därmed bli sjuka så är det styrelsen som bär ansvaret enligt byggreglerna, och skall åtalas.
Det sker inte idag några åtal för sådant som skulle vara viktigt för personalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar