måndag 14 januari 2013

Kaptalism




I detta års nyårstal kritiserades kapitalismen hårt av påven. Han menar att oreglerad kapitalism hotar stabiliteten i världen. Han uttalade också att den individcentrerade och själviska mentaliteten leder till kapitalism, terrorism och brottslighet.
Även Finlands president Sauli Niinistö var inne på samma ämne. Han menade att själviskheten och girigheten är tecken på att rättskänslan håller på att försvinna.
En professor i Sverige Klas Eklund menar att vi skall se framemot en kapitalism 4.0 efter de krascher som vi haft tex. kaptalism 1.0 1929, nr 2 ca 1973 och 3.0 2008.
Precis så har väl Karl Marx uttryckt att det skall gå i boken Kapitalet, kriserna kommer med allt snabbare takt för att till slut kollapsa. Han var inne på att det till slut kollapsar helt och man måste in på andra lösningar av samlevnad, han menade att vi skall gå in för socialism.
Utvecklingen börjar klart likna vad han kom fram till och vi börjar komma till en punkt där vi måste hitta andra samlevnadsformer. Med facit i hand kan man konstatera att socialism som den hittills praktiserats inte har varit så lyckad, men vad skall vi hitta på för sätt att samleva.
Eftersom så många kloka människor framför sådana åsikter måste vi nog ta det till oss och betänka vad vi skall förändra.
Det är nog möjligt att påbörja en fas 4.0 av kapitalism men om det kommer en ny krasch inom en nära framtid borde man nog tänka om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar