lördag 24 september 2011

Försvarsdoktrin

Enligt Hbl har Finlands främsta militärstrateger uttalat sig om Rysslands militärpolitiska utveckling. Man konstaterar att Norden och Baltikum utgör ett militärt vakuum.
Rysslands nyvaknade stormaktsambitioner möter troligen svagt militärt motstånd i Europa.
Västra militärområdet med bas i S:t Petersburg har ungefär en tredjedel av Rysslands militära kapacitet bakom sig.
Jag tror att Ryssland betraktar ännu Finland som en lydstat och med Rysslands längtan över att ha hela Östersjöområdet som sitt så kan vad som helst hända.

Ryssland har nu modern utrustning och ett exempel på vapenteknologi kan man nämna
Iskender-robotar som Ryssland placerat i Luga omkring 100 km från gränsen till Estland och 60 km söder om Petersburg
Dessa raketer kan utrustas med kärnvapenspetsar och kan nå tex. Helsingfors på fyra minuter.
Och då tex Åland på ca 6 minuter.
USA och Nato triggar ju Ryssland till detta med sin utplacering av robotramper i Tjeckien och andra östländer, som ju är ett hot mot Ryssland och inte som USA hävdar ett försvar mot Iran och andra som USA ser som fiendeländer.

När det gäller Ålandsöarna har man funderingar på vad som kan hända. En politisk förening som strävar efter att Åland som skulle bli en självständig stat ger ju en fundering
Ett självständigt Åland skulle ju med lätthet kunna invaderas och annekteras av tex Ryssland, man skickar bara ett par krigsfartyg genom finska viken så har man ett militärt fäste i norra Östersjön. Jag råder att man omedelbart lägger ner dessa strävanden för dom kan medföra
olycka för Åland.
Ett Åland som är en självständig stat skulle ju vara en munsbit för Nato.
Är föreningen Ålands Framtid klar över vad man kan ställa till med för Åland?
Det vore nog skäl att Åland inte har så hög svansföring som man har idag, svansen kan lätt börja sloka. HD har gett en känga att Åland är alltför stora i korken, man är inte en autonomi utan en normal del av Finland med självbestämmande i vissa frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar