torsdag 5 maj 2011

Anslutning till Sverige

För ca 90 år sedan ville ålänningarna ansluta sig till Sverige när Finland blev självständigt.
På Åland var man rädd för att dåvarande Sovjet med bolsjevikerna skulle återta Finland och detta var ålänningarna rädda för, man ville komma under svenskt styre. Som känt bestämde UN att ålandsöarna skulle tillhöra Finland. Geografiskt är öarna en del av Finland.
Numera strävar ålänningarna att bli självständig stat genom direkta föreningar. Man har mycket svårt att tro att en så liten befolkning skulle klara av ekonomin, man måste bl.a bygga fängelser, troligen i ganska stor omfattning därför att man inte accepterar inflyttade personers kritik mm mm Bara med suspekt kasinoekonomi kan man klara en stats ekonomi.
Varför inte den gamla tanken att återförenas med Sverige?
På allvar har ingen på Åland framfört tanken att återförenas med Sverige.
Vad skulle man stöta på för hinder om man på officiellt håll framförde tanken.
Jo, kanske den purfinska åsikten att man lämnar inte ifrån sig något territorium eftersom man offrat så mycket blod i krig för allt territorium i Finland.
Sverige skulle ha svårt att ta emot ålandsöarna i den gamla rädslan för ryssen som är rotad sen flera hundra år. Det är svårt att slå ifrån sig tanken som framförts att Finland ännu är en lydstat till Ryssland.
Sedan har man dagens realitet, den militära doktrinen. Det kan vara svårt för nuvarande Ryssland att släppa ifrån sig ålandsöarna som uppmarschområde vid en militär konflikt mot västerlandet. Åland är ju strategiskt i Östersjön för USA och Nato så detta skulle vara ett hinder.
Varför för inte Åland självt fram detta officiellt?
Man är väl medveten om att man skulle förlora all självstyrelse och bli en landsdel av Sverige jämfört med Gotland och Öland. Man skulle förlora hembygdsrätten, jordförvärvsrätten, näringsrätt mm. Man skulle även börja ingå i Sveriges försvar och bli försvarsskyldiga.
Det positiva för Åland vore att man säkrar det svenska språket, energiförsörjning, ekonomin osv.
Finland skulle vinna på att slippa en gnällspik av Guds nåde i Östersjön. Ålänningarna kostar ju mera per person för staten än vad fastlandsfinländare kostar.
Åland har skaffat sig ovänner både i öst och väst genom sitt horribla beslut om vårjakten. Varför skall man obstruera mot beslut som europeiska folket bestämt. Oförklarligt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar